Keskiviikko 22.8

Tänään kokoonnuimme klo 9.30 ja menimme kulinaariin opettelemaan seuraavia asoita:

Erityisnuorisotyö 1970-luvun alussa

-kamppaili huume, alkoholi, väkivalta -ja mielenterveysongelmia omaavien nuorten parissa ja tämän työn edelläkävijöitä olivat seurakunnat, nuorisoasemat, nuorisoklinikat ja yksittäiset erityisnuorisotyöntekijät.

-Rovaniemellä on ollut esim. Pisara-ryhmä 1980-luvulla, joka koostui nuorisotoimiston, raittiustoimiston, seurakunnan ja A-klinikan ammattilaisista sekä vapaaehtoisista nuorista. Sen tarkoituksena oli auttaa alkoholin tai muun syyn vuoksi vaikeuksiin joutuneita nuoria.

 

Syrjäytymisen ehkäisy

-Kansakouluissa alkoi kerhotoiminta 1940-luvun puolivälissä. Sen käynnistyttyä korostettiin koulujen ja nuorisotyön yhteistyötä, mutta käytännössä se ei ollut kovin innokasta. Vuonna 1957 julkaistussa raportissa kävi ilmi, että hieman yli puolet kerhonohjaajaopettajista oli yhteistyössä muun nuorisotyön kanssa. Varsinkin syrjäseutujen kerhotoiminta toimi itsekseen.

(Tästä saimme rakentavaa keskustelua aikaiseksi, kun Suvi on käynyt Lapissa nuorisotilalla ja siellä toiminta on erilaista, ei ollenkaan ohjaajia paikalla ja paikkaan saa vain avaimet ja siellä voi periaatteessa tehdä, mitä lystää, koska kukaan ei valvo toimintaa.)

-1980-luvulla nuorisotyöttömyyteen alettiin kiinnittää enemmän huomiota ja ongelman ratkaisemiseksi useilla paikkakunnilla perustettiin nuorten työpajoja ja työverstaita. Lisäksi perustettiin videokerhoja ja videopajoja.

(Yllätyimme tästä, miten aikaisin pajatoiminta on alkanut.)

-Syrjäytymisen ehkäisyyn kiinnitettiin huomiota jengityön aikaan ja myöhemminkin. On syntynyt erilaisia nuorille suunnattuja paikkoja, joissa nuoret voivat kohdata ikäistään porukkaa.

Sosiaalinen vahvistaminen

(Olemme kirjoittaneet tästä aiheesta jo aikaisemmassa blogipostauksessa, joten emme aio enää kirjoittaa tästä uusiksi samaa tietoa. Löysimme kuitenkin historiasta jotain uutta tietoa.)

-Sosiaalisen vahvistamisen käsitettä on ryhdytty käyttämään syrjäytymisen ehkäisyn tilalla uudistetun nuorisolain myötä vuonna 2006. Tämä on kuitenkin ollut käytössä eri nimikkeellä jo aiemmin historiassa, mutta tämä nykyinen nimike ei ole yhtä leimaava.

Tähän päivään palaten me mietimme vielä tulevaa esitystä ja mahdollisia muita vaihtoehtoja. Sitten pelasimme välillä vähän korttia. Palaamme huomenna, kun kaikki ovat paikalla lisää näihin aiheisiin. Mira oli tänään koulutuksessa, muut paikalla. Lopetimme joskus ruokailun aikoihin.

-Sinja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *