Menetelmäopinnot Nuorten tiedotus ja neuvonta

Tiistai 17.4

Tehdään testi blogi. Tänään meidän nuorten tiedotus ja neuvonta tiimissä kaikki muut paikalla paitsi Mia.

Saimme todella paljon aikaiseksi. Laitoimme kolmeen eri paikkaan pyyntöä yhteistyöstä ja saimme sovittua jo aikatauluakin eteenpäin. Suunnitelmia tulvi jokapuolelta ja näin ollen oli hyvä päättää päivä ja näemme huomenna aamu9 koululla.

Teimme tiimillemme wa ryhmän jossa jaoimme jo aikataulua ja suunnitelmaa tulevasta. Sinne on hyvä myös kirjoitella jos tulee jotain mieleen. Itselleni jäi ainakin hyvä fiilis tiimin toimivuudesta ja hauska huomenna hieman kuulla uusista jäsenistä lisää.

-Mira

 

Keskiviikko 18.4

Tulimme kouluun klo.9 ja aloimme keskustella tiimin kanssa meidän koulumatkastamme ja siitä mitä kukakin hakee tältä opinnolta. Keskustelimme Oppimissopimuksen pohjalta keskenämme ja saimmekin hyvin kaikkien tunteet ja mielipiteet esille.

Laitoimme pari sähköpostia ja mietimme asioita miltä nyt tuntuu tämä tuleva ja mitkä meidän tuntemuksemme ovat nyt.

Mietimme aikataulutusta ja blogin kirjottamista. Sovimme että jokainen kirjoittaa viikon putkeen aina blogia ja on vastuussa silloin siitä. Tällä viikolla allekirjoittanut vastaa blogista.

Aloimme tutustua Eriyicaan ja luimme keskenämme ääneen kohta kohdalta nuo ja kävimme aina jokaisesta keskustelua.

Sitten pohdimme niitä ja juttu luisti hyvin. Huomenna kokoonnumme klo9 koululle ja tapaamme mediatiimin.

MENETELMÄOPINNOT: Oppimissopimus menetelmätiimeille

 

Pohtikaa alla olevia kysymyksiä.

Kirjatkaa keskeiset asiat ylös, palautus Naanan sähköpostiin (ja blogiin) ke 18.4.2018 klo 16.00 mennessä.

 

 

  • Historia: Missä ollaan oltu? Mitä ollaan opittu yhteisestä matkasta (Nuva17sv –ryhmä)? Mikä ryhmässä/tässä koulussa on ollut parasta? Mitä ohjaajuuden tutkinnon osasta on jäänyt päällimmäisenä mieleen?
  • Nykyhetki: Missä ollaan nyt? Millaisia opiskelijoita olemme nyt? Mitkä ovat vahvuuksiamme ja mitkä heikkouksiamme? Mitä osaamista/kokemusta meillä on jo tästä menetelmäalueesta?
  • Tulevaisuus: Minne haluamme päästä? Mitä haluamme saavuttaa ja oppia? Mitkä ovat tiimimme tavoitteet: menetelmän suhteen, itsemme suhteen?
  • Tie: Kuinka pääsemme perille? Mitä meidän tulee tehdä, jotta pääsemme tavoitteisiin? Mitä meidän tulee oppia? Keitä (tai mitä) tarvitsemme ympärillemme päästäksemme tavoitteisiimme?
  • Mittarit: Mistä tiedämme olevamme perillä? Kuinka osoitamme saavuttaneemme tavoitteet? Miten mittaamme saavutuksen?

 

 

 

  1. ”Olemme oppineet ihan hurjasti kaikkea. Täällä on ollut kivaa ja kivoja ihmisiä. Olemme oppineet todella paljon asioita. Koulun aloituksesta käsitys alasta on muuttunut. Alussa ei ollut oikein tietoa mitä tämä kaikkinaan on, mutta erilaisilta ihmisiltä olemme oppineet paljon. Opiskelumenetelmä on erilainen ja kiva tapa opiskella. Olemme pitäneet tiimityöskentelystä, mutta se on ollut myös haastava. Koemme myös, että luokka ei ole ehtinyt ryhmäytyä tarpeeksi, kuten tiimit. Esimerkiksi ero nuorten ja ”vanhusten” välillä. Enemmän ehkä tiimien sekoitusta olisi kaivattu. Ohjaajuuden tutkinnon osasta on jäänyt mieleen eniten leikit joita opittu. Top jakso oli antoisa. Tanjan vetämä kokonaisuus erityisesti ratkaisukeskeinen ohjausmenetelmä on jäänyt mieleen.”
  2. ”Olemme vieläkin aika raakileita. Olemme ottaneet ensimmäisen askeleen kohti työelämää. Tulevaisuus jännittää. Osa raataa liikaa, vaikka pääsisi helpommallakin. Kärsimättömyys on osa meitä. Olemme pystyneet sitoutumaan kouluun. Osaamme rauhoittua ja keskittyä ohjaustilanteissa. Osa tietenkään ei vielä tätä hallitse ja siinä on parannettavaa. Jännittäminen on vähentynyt ja olemme kokeneempia. Ohjaustilanteet tulevat meille luonnostaan koska olemme harjoitelleet niitä paljon. Top jaksossa osa käyttänyt jo tätä menetelmää. Osalle tämä on aivan uusi juttu.”
  3. Haluamme oppia täydellisen rohkeuden mennä tilanteisiin ja olla luontevasti. Emme pyri täydellisyyteen. Valmius työelämään ja verkostoitua. Kehittää omia taitoja. Löytää omat vahvuudet ja heikkoudet. Tiimimme tavoitteet menetelmän suhteen: tehdä hyvää yhteistyötä. Löytää oma paikka tiimistä. Oppia työvälineitä. Olla ammattilaisia tätä menetelmää käyttäen. Verkostoitua vielä lisää. Tehdä hyvällä puhdilla töitä. Saada ja oppia tästä tapa toimia tulevalla työuralla.
  4. Ryhmäytyä. Keskustella. Olla avoimia. Keskittyä. Vastata omista töistään ja itsestään. Huolehtia tiimistä. Tarvitsemme ammattilaisia neuvomaan sekä luokkalaisten taitoja. Opittua teoriaa ja käytännön malleja. Rikastuttavaa ajattelua. Kunnon aikataulutus ja siitä kiinni pitäminen.
  5. Työskentelyjälki näkyy jos tiimi toimii. Muu luokka pystyisi sisäistämään perusajatuksen menetelmästämme. Konkreettinen mittaaminen aika hankalaa mielestämme. Ulkoinen palaute meille tärkeää. Lopetamme työt yhtä hyvällä asenteella ja tarmolla kuin aloitimme.

 

-Mira

 

19.4 Torstai

Tänään kokoonnuimme koululle klo9 paikalla olivat: Mira, Janika, Jenna ja Joona

Aloitimme aamun kokoontumalla Mediatiimin kanssa. Kerroimme heille suunnitelmamme ja sen mitä toivoisimme heidän kanssaan yhteistyön olevan. He olivat innostuneita ja saimmekin hyvin paljon aikaiseksi suunniteltua eteenpäin asioita.

Aikataulumme menivät yhteen ja saimme verkkoluentopäivän sovittua sekä Mika Pietilän että mediatiimin kanssa.

Viestittelimme Mikan kanssa kokopäivän ja sovimme asioista. Saamme koululle tästä aiheestamme kirjoja jotka postitetaan meille. Otimme myös muihin yhteistyökumppaneihin yhteyttä.

Työstimme aikataulua ja saimme kaikki kolme workshoppia sinne mahtumaan ja niille sunnnittelu/toteutusaikaa. Ollaan lyöty paljon päivämääriä lukkoon ja tämä päivä on ollut hyvin tehokas.

Sitten kävimme sisältöä workshopeista ja etsimme yleistä tietoa ja sivuja aiheestamme. Löysimme hyviä sivustoja jotka jaoimme kaikille ja sovimme tutustuvamme niihin tänään. Hyvä meno ja hyvä meininki. Hommat rullaa tiimillä hyvin ja puhuimme vielä päivän päätteeksi tunnelmistamme.

-Mira

 

20.4 Perjantai

Tänään paikalla: Mira, Janika, Jenna ja Joona

Tänään kokoonnuimme klo9 koululle ja saimme palautetta Naanalta aikataulujen teosta.

Meillä oli aikataulut aika hyvin laitettuna, mutta aloimme työstämään menetelmäopintojen perusteita läpi ja miettimään mikä päivä käymme minkäkin kohdan läpi ja mitä nämä itseasiassa tarkoittavat.

Saimme hyvin yhdessä aikatauluun laitettua nuo ja myös muiden workshopit.

Naana oli puhunut Jarnon kanssa ja sovimme tuon keskustelun pohjalta että Minä, Olavi ja Joona on paikalla ohjauksissa aina ja Janika, Jenna ja Mia ovat neljänä päivänä ja kahtena päivänä he keskityvät yto aineisiin sekä heidän hensuihinsa.

Wauto auton yhteyshenkilön kanssa sovimme maanantain koulutuspäivästä sekä menemme ensi torstaina tapaamaan häntä henkilökohtaisesti.

Kävimme tiimillä syömässä ja jatkoimme vielä aikataulujen tekemistä sekä materiaaleihin tutustumista jotka jaoimme eilen koko tiimille.

Keskustelimme mediatiimin kanssa tulevasta ja Joona soitteli meille kitaraa.

Sovimme myös että Mira johtaa tiimiä ja Joona on kakkosena vastuussa jos Mira on pois.

-Mira

23.4 Maanantai

Tänään kaikilla oli omien tiimiensä kanssa tiimipäivä.

Klo: 16 kokoonnuimme menetelmä tiimimme kanssa ja lähdimme Nastolaan Wauto auto koulutukseen. Koulutus alkoi klo: 17 ja päättyi klo:20. Koulutus oli mielenkiintoinen ja kaikki pidimme siitä kovasti. Suurin osa meidän tiimistä haki Wauto autoon vapaaehtoiseksi kesällä. Koulutus oli kattava ja saimme paljon hyvää tietoa ja materiaalia käyttöömme.

-Janika

24.4 tiistai

Tänään meillä oli seminaari päivä. Näimme klo. 8.30 sykkeellä ja menimme yhdessä Wanhalle valimolle. Mira oli yksi seminaarissa puhuja, kokemusasiantuntijan roolissa. Seminaarin aihe oli kiusaamista vai väkivaltaa. Siellä oli monia eri puhujia jotka puhuivat aiheesta. Seminaari alkoi n. klo: 9. Esimmäinen tauko oli klo: 11.30, jolloin menimme syömään felmanniaan kaikki muut paitsi Mira. Samalla kun söimme päätimme että jäämme felmanniaan miettimään tulevia päiviä emmekä menneet takaisin seminaariin. Felammiaan jäi siis Jenna, Mia, Olavi ja Janika. Lähdimme sieltä klo: 13. Mira ja Joona jäivät seuraamaan seminaaria, he lähtivät sieltä klo:15.00.

-Janika

25.4 Keskiviikko

Jenna, Mia ja Janika tulivat koululle klo: 8, koska heillä oli englantia. Englanti loppui klo: 10. Mira ja joona tulivat koululle n. klo: 9 ja Olavi klo: 10. Aluksi jaoimme kaikkile Mika Pietilän lähettämät kirjat ja aloimme tutkia niitä ja valitsimme sieltä itselle kinnostavan aiheen. Aiheet mitkä valitsimme niin tulemme esittämään ne ensimmäisessä workshopissa. Kirjoitimme omia muistiin panoja ja esittelimme ne sitten muulle tiimille. Lähdimme kotiin klo: 13.

-Janika

26.4 Torstai

Tänään kaikki tuli koululle klo:9. Aamulla heti oli kulttuuri tiimin workshop. Menimme sirkukseen ja katsoimme kaksi esitystä, valitettavasti emme kerinneet katsomaan toista esitystä, koska meillä oli tapaaminen wanto auoton Terhin kanssa. Tykkäsimme sirkus esityksestä hyvin paljon. Saimme Terhin kanssa paljon asioita sovittua ja olimme innoissamme. Palasimme koulle ja aloimme työstämään  media tiimin Minnin kanssa turvallisuussuunnitelmaa. Saimme sen tehtyä nopeasti ja saimme tehtyä myös meidän worksohpin ohjaussuunnitelman valmiiksi.

-Janika

 

2.5 Keskiviikko

Koulupäivä alkoi kaikilla yhteisesti klo 10 liikuntatiimin workshopilla, sitä ennen Janika, Jenna ja Mia olivat englannissa. Aamusta oli pientä häröilyä ollaanko ulkona vai sisällä, mutta sisäliikuntaan päädyttiin. Siihen osallistuttiin, urheiltiin. Kaiken tämän urheilun jälkeen pääsimme vihdoin syömään klo 12 aikoihin, murkinoitiin ja alettiin tekemään huomisen workshopin diaa. Dia on kuntoon saatu ja katsoimme tulevan läpi ja pitkät keskustelut Joonalla ja Miralla muumimukeista ja kuinka vasenkätiset juo muumien takapuolesta. Joona ratkaisi tilanteen ja löysi muumimukin, jossa ei joudu juomaan takapuolesta. Lopettelimme klo 14.30 aikoihin. Kaikki paikalla

 

-Jenna

 

3.5 Torstai

Workshop päivä! Pidimme oman workshoppimme klo 10-13 välisenä aikana. klo 10-11 oli Mika Pietilän luento, iso kiitos Mikalle kaikesta vaivannäöstä ja luennosta, oli erittäin hyvä ja tuli paljon uutta ja tärkeää asiaa! klo 11 pidimme tunnin ruokatauon, eli jatkoimme workshoppia klo 12. Mediatiimi piti ensin oman osionsa mikä köhköh vähän venähti, mutta ei se mitään oli tärkeä ja erittäin hyvin tehty! Sitten pidimme 10 min tauon ja meidän porukka piti oman settinsä. Kehuja tuli, ja omasta mielestä onnistuimme hyvin! Toki päivä jatkui vielä tämän jälkeen, teimme 2. workshoppiin suunnitelman js turvallisuussuunnitelman ja katsoimme to do listan mitä pitää tehdä. Lopettelimme n. klo 3 maissa. Kaikki paikalla.

-Jenna

 

4.5 Perjantai

Aloitimme aamusta klo 9 Jarnon koulutuksella ja hänen perehdytyksellään työhönsä. Aika meni siinäkin kohtaan sukkelaan ja oli mahtavaa kuulla enemmän Lahden tavasta työskennellä. Paljon tuli historiaa ja muutakin tietoa mitä ei aikaisemmin olekkaan tiennyt. Tämän jälkeen kävimme syömässä ja Mira poistui sillä välin, Miakin meni tekemään hensua, joten me muut teimme kyltin ”Mitä teen kesällä?” valmiiksi. Siinä meni hetki, mutta hieno tuli! Lopetimme n. klo 13 aikoihin. Kaikki olivat paikalla.

-Jenna

 

 

 

8.5.2018 tiistai

Tänään siis yhdeksältä menimme hakemaan tavaroita luokasta Pop-Up pistettä varten. Laitoimme pöydän oikein nätisti ja lehtisille oli hyvin tilaa. Kymmenen aikoihin paikalle sitten saapuivat meidän luokkalaiset, tyhmää oli kylläkin että kaikki tulivat vähän eri aikoihin, joten samoja asioita sai selittää monta kertaa. Mutta loppujen lopuksi nämäkin kaikki asiat voisi nyt vetää ulkomuistista.

Kun ruokailu alkoi, Mira, Jenna ja Janika menivät syömään ja minä ja Joona jäimme ”vahtimaan” pistettä. Siinä sitten myös tehtiin päätös, että emme ota pisteelle niitä jotka ovat menossa ruokalaan, koska ei heillä ole aikaa kuunnella meidän juttuja.

Ja sitten kun muut tulivat syömästä, me kävimme Joonan kanssa pitämässä ruokataukoa.

Loppuaika menikin sitten niin, että olimme kaikki pisteellä. Ja ihmisiä kävi yllättävän paljon. Noin 50 kävijää

(Olavi tänään pois)

 

-Mia

 

9.5.2018 keskiviikko

Kaikki paikalla

Kaheksalta enkkua. Ja sitten liikuntaryhmän seminaari.

Nyt sitten pitkän viikonlopun viettoon.

-Mia