Menetelmäopinnot: Nuorten tiedotus ja neuvonta

Tiistai 17.4

Tehdään testi blogi. Tänään meidän nuorten tiedotus ja neuvonta tiimissä kaikki muut paikalla paitsi Mia.

Saimme todella paljon aikaiseksi. Laitoimme kolmeen eri paikkaan pyyntöä yhteistyöstä ja saimme sovittua jo aikatauluakin eteenpäin. Suunnitelmia tulvi jokapuolelta ja näin ollen oli hyvä päättää päivä ja näemme huomenna aamu9 koululla.

Teimme tiimillemme wa ryhmän jossa jaoimme jo aikataulua ja suunnitelmaa tulevasta. Sinne on hyvä myös kirjoitella jos tulee jotain mieleen. Itselleni jäi ainakin hyvä fiilis tiimin toimivuudesta ja hauska huomenna hieman kuulla uusista jäsenistä lisää.

-Mira

 

Keskiviikko 18.4

Tulimme kouluun klo.9 ja aloimme keskustella tiimin kanssa meidän koulumatkastamme ja siitä mitä kukakin hakee tältä opinnolta. Keskustelimme Oppimissopimuksen pohjalta keskenämme ja saimmekin hyvin kaikkien tunteet ja mielipiteet esille.

Laitoimme pari sähköpostia ja mietimme asioita miltä nyt tuntuu tämä tuleva ja mitkä meidän tuntemuksemme ovat nyt.

Mietimme aikataulutusta ja blogin kirjottamista. Sovimme että jokainen kirjoittaa viikon putkeen aina blogia ja on vastuussa silloin siitä. Tällä viikolla allekirjoittanut vastaa blogista.

Aloimme tutustua Eriyicaan ja luimme keskenämme ääneen kohta kohdalta nuo ja kävimme aina jokaisesta keskustelua.

Sitten pohdimme niitä ja juttu luisti hyvin. Huomenna kokoonnumme klo9 koululle ja tapaamme mediatiimin.

MENETELMÄOPINNOT: Oppimissopimus menetelmätiimeille

 

Pohtikaa alla olevia kysymyksiä.

Kirjatkaa keskeiset asiat ylös, palautus Naanan sähköpostiin (ja blogiin) ke 18.4.2018 klo 16.00 mennessä.

 

 

  • Historia: Missä ollaan oltu? Mitä ollaan opittu yhteisestä matkasta (Nuva17sv –ryhmä)? Mikä ryhmässä/tässä koulussa on ollut parasta? Mitä ohjaajuuden tutkinnon osasta on jäänyt päällimmäisenä mieleen?
  • Nykyhetki: Missä ollaan nyt? Millaisia opiskelijoita olemme nyt? Mitkä ovat vahvuuksiamme ja mitkä heikkouksiamme? Mitä osaamista/kokemusta meillä on jo tästä menetelmäalueesta?
  • Tulevaisuus: Minne haluamme päästä? Mitä haluamme saavuttaa ja oppia? Mitkä ovat tiimimme tavoitteet: menetelmän suhteen, itsemme suhteen?
  • Tie: Kuinka pääsemme perille? Mitä meidän tulee tehdä, jotta pääsemme tavoitteisiin? Mitä meidän tulee oppia? Keitä (tai mitä) tarvitsemme ympärillemme päästäksemme tavoitteisiimme?
  • Mittarit: Mistä tiedämme olevamme perillä? Kuinka osoitamme saavuttaneemme tavoitteet? Miten mittaamme saavutuksen?

 

 

 

  1. ”Olemme oppineet ihan hurjasti kaikkea. Täällä on ollut kivaa ja kivoja ihmisiä. Olemme oppineet todella paljon asioita. Koulun aloituksesta käsitys alasta on muuttunut. Alussa ei ollut oikein tietoa mitä tämä kaikkinaan on, mutta erilaisilta ihmisiltä olemme oppineet paljon. Opiskelumenetelmä on erilainen ja kiva tapa opiskella. Olemme pitäneet tiimityöskentelystä, mutta se on ollut myös haastava. Koemme myös, että luokka ei ole ehtinyt ryhmäytyä tarpeeksi, kuten tiimit. Esimerkiksi ero nuorten ja ”vanhusten” välillä. Enemmän ehkä tiimien sekoitusta olisi kaivattu. Ohjaajuuden tutkinnon osasta on jäänyt mieleen eniten leikit joita opittu. Top jakso oli antoisa. Tanjan vetämä kokonaisuus erityisesti ratkaisukeskeinen ohjausmenetelmä on jäänyt mieleen.”
  2. ”Olemme vieläkin aika raakileita. Olemme ottaneet ensimmäisen askeleen kohti työelämää. Tulevaisuus jännittää. Osa raataa liikaa, vaikka pääsisi helpommallakin. Kärsimättömyys on osa meitä. Olemme pystyneet sitoutumaan kouluun. Osaamme rauhoittua ja keskittyä ohjaustilanteissa. Osa tietenkään ei vielä tätä hallitse ja siinä on parannettavaa. Jännittäminen on vähentynyt ja olemme kokeneempia. Ohjaustilanteet tulevat meille luonnostaan koska olemme harjoitelleet niitä paljon. Top jaksossa osa käyttänyt jo tätä menetelmää. Osalle tämä on aivan uusi juttu.”
  3. Haluamme oppia täydellisen rohkeuden mennä tilanteisiin ja olla luontevasti. Emme pyri täydellisyyteen. Valmius työelämään ja verkostoitua. Kehittää omia taitoja. Löytää omat vahvuudet ja heikkoudet. Tiimimme tavoitteet menetelmän suhteen: tehdä hyvää yhteistyötä. Löytää oma paikka tiimistä. Oppia työvälineitä. Olla ammattilaisia tätä menetelmää käyttäen. Verkostoitua vielä lisää. Tehdä hyvällä puhdilla töitä. Saada ja oppia tästä tapa toimia tulevalla työuralla.
  4. Ryhmäytyä. Keskustella. Olla avoimia. Keskittyä. Vastata omista töistään ja itsestään. Huolehtia tiimistä. Tarvitsemme ammattilaisia neuvomaan sekä luokkalaisten taitoja. Opittua teoriaa ja käytännön malleja. Rikastuttavaa ajattelua. Kunnon aikataulutus ja siitä kiinni pitäminen.
  5. Työskentelyjälki näkyy jos tiimi toimii. Muu luokka pystyisi sisäistämään perusajatuksen menetelmästämme. Konkreettinen mittaaminen aika hankalaa mielestämme. Ulkoinen palaute meille tärkeää. Lopetamme työt yhtä hyvällä asenteella ja tarmolla kuin aloitimme.

 

-Mira

 

19.4 Torstai

Tänään kokoonnuimme koululle klo9 paikalla olivat: Mira, Janika, Jenna ja Joona

Aloitimme aamun kokoontumalla Mediatiimin kanssa. Kerroimme heille suunnitelmamme ja sen mitä toivoisimme heidän kanssaan yhteistyön olevan. He olivat innostuneita ja saimmekin hyvin paljon aikaiseksi suunniteltua eteenpäin asioita.

Aikataulumme menivät yhteen ja saimme verkkoluentopäivän sovittua sekä Mika Pietilän että mediatiimin kanssa.

Viestittelimme Mikan kanssa kokopäivän ja sovimme asioista. Saamme koululle tästä aiheestamme kirjoja jotka postitetaan meille. Otimme myös muihin yhteistyökumppaneihin yhteyttä.

Työstimme aikataulua ja saimme kaikki kolme workshoppia sinne mahtumaan ja niille sunnnittelu/toteutusaikaa. Ollaan lyöty paljon päivämääriä lukkoon ja tämä päivä on ollut hyvin tehokas.

Sitten kävimme sisältöä workshopeista ja etsimme yleistä tietoa ja sivuja aiheestamme. Löysimme hyviä sivustoja jotka jaoimme kaikille ja sovimme tutustuvamme niihin tänään. Hyvä meno ja hyvä meininki. Hommat rullaa tiimillä hyvin ja puhuimme vielä päivän päätteeksi tunnelmistamme.

-Mira

 

20.4 Perjantai

Tänään paikalla: Mira, Janika, Jenna ja Joona

Tänään kokoonnuimme klo9 koululle ja saimme palautetta Naanalta aikataulujen teosta.

Meillä oli aikataulut aika hyvin laitettuna, mutta aloimme työstämään menetelmäopintojen perusteita läpi ja miettimään mikä päivä käymme minkäkin kohdan läpi ja mitä nämä itseasiassa tarkoittavat.

Saimme hyvin yhdessä aikatauluun laitettua nuo ja myös muiden workshopit.

Naana oli puhunut Jarnon kanssa ja sovimme tuon keskustelun pohjalta että Minä, Olavi ja Joona on paikalla ohjauksissa aina ja Janika, Jenna ja Mia ovat neljänä päivänä ja kahtena päivänä he keskityvät yto aineisiin sekä heidän hensuihinsa.

Wauto auton yhteyshenkilön kanssa sovimme maanantain koulutuspäivästä sekä menemme ensi torstaina tapaamaan häntä henkilökohtaisesti.

Kävimme tiimillä syömässä ja jatkoimme vielä aikataulujen tekemistä sekä materiaaleihin tutustumista jotka jaoimme eilen koko tiimille.

Keskustelimme mediatiimin kanssa tulevasta ja Joona soitteli meille kitaraa.

Sovimme myös että Mira johtaa tiimiä ja Joona on kakkosena vastuussa jos Mira on pois.

-Mira

23.4 Maanantai

Tänään kaikilla oli omien tiimiensä kanssa tiimipäivä.

Klo: 16 kokoonnuimme menetelmä tiimimme kanssa ja lähdimme Nastolaan Wauto auto koulutukseen. Koulutus alkoi klo: 17 ja päättyi klo:20. Koulutus oli mielenkiintoinen ja kaikki pidimme siitä kovasti. Suurin osa meidän tiimistä haki Wauto autoon vapaaehtoiseksi kesällä. Koulutus oli kattava ja saimme paljon hyvää tietoa ja materiaalia käyttöömme.

-Janika

24.4 tiistai

Tänään meillä oli seminaari päivä. Näimme klo. 8.30 sykkeellä ja menimme yhdessä Wanhalle valimolle. Mira oli yksi seminaarissa puhuja, kokemusasiantuntijan roolissa. Seminaarin aihe oli kiusaamista vai väkivaltaa. Siellä oli monia eri puhujia jotka puhuivat aiheesta. Seminaari alkoi n. klo: 9. Esimmäinen tauko oli klo: 11.30, jolloin menimme syömään felmanniaan kaikki muut paitsi Mira. Samalla kun söimme päätimme että jäämme felmanniaan miettimään tulevia päiviä emmekä menneet takaisin seminaariin. Felammiaan jäi siis Jenna, Mia, Olavi ja Janika. Lähdimme sieltä klo: 13. Mira ja Joona jäivät seuraamaan seminaaria, he lähtivät sieltä klo:15.00.

-Janika

25.4 Keskiviikko

Jenna, Mia ja Janika tulivat koululle klo: 8, koska heillä oli englantia. Englanti loppui klo: 10. Mira ja joona tulivat koululle n. klo: 9 ja Olavi klo: 10. Aluksi jaoimme kaikkile Mika Pietilän lähettämät kirjat ja aloimme tutkia niitä ja valitsimme sieltä itselle kinnostavan aiheen. Aiheet mitkä valitsimme niin tulemme esittämään ne ensimmäisessä workshopissa. Kirjoitimme omia muistiin panoja ja esittelimme ne sitten muulle tiimille. Lähdimme kotiin klo: 13.

-Janika

26.4 Torstai

Tänään kaikki tuli koululle klo:9. Aamulla heti oli kulttuuri tiimin workshop. Menimme sirkukseen ja katsoimme kaksi esitystä, valitettavasti emme kerinneet katsomaan toista esitystä, koska meillä oli tapaaminen wanto auoton Terhin kanssa. Tykkäsimme sirkus esityksestä hyvin paljon. Saimme Terhin kanssa paljon asioita sovittua ja olimme innoissamme. Palasimme koulle ja aloimme työstämään  media tiimin Minnin kanssa turvallisuussuunnitelmaa. Saimme sen tehtyä nopeasti ja saimme tehtyä myös meidän worksohpin ohjaussuunnitelman valmiiksi.

-Janika

 

2.5 Keskiviikko

Koulupäivä alkoi kaikilla yhteisesti klo 10 liikuntatiimin workshopilla, sitä ennen Janika, Jenna ja Mia olivat englannissa. Aamusta oli pientä häröilyä ollaanko ulkona vai sisällä, mutta sisäliikuntaan päädyttiin. Siihen osallistuttiin, urheiltiin. Kaiken tämän urheilun jälkeen pääsimme vihdoin syömään klo 12 aikoihin, murkinoitiin ja alettiin tekemään huomisen workshopin diaa. Dia on kuntoon saatu ja katsoimme tulevan läpi ja pitkät keskustelut Joonalla ja Miralla muumimukeista ja kuinka vasenkätiset juo muumien takapuolesta. Joona ratkaisi tilanteen ja löysi muumimukin, jossa ei joudu juomaan takapuolesta. Lopettelimme klo 14.30 aikoihin. Kaikki paikalla

 

-Jenna

 

3.5 Torstai

Workshop päivä! Pidimme oman workshoppimme klo 10-13 välisenä aikana. klo 10-11 oli Mika Pietilän luento, iso kiitos Mikalle kaikesta vaivannäöstä ja luennosta, oli erittäin hyvä ja tuli paljon uutta ja tärkeää asiaa! klo 11 pidimme tunnin ruokatauon, eli jatkoimme workshoppia klo 12. Mediatiimi piti ensin oman osionsa mikä köhköh vähän venähti, mutta ei se mitään oli tärkeä ja erittäin hyvin tehty! Sitten pidimme 10 min tauon ja meidän porukka piti oman settinsä. Kehuja tuli, ja omasta mielestä onnistuimme hyvin! Toki päivä jatkui vielä tämän jälkeen, teimme 2. workshoppiin suunnitelman js turvallisuussuunnitelman ja katsoimme to do listan mitä pitää tehdä. Lopettelimme n. klo 3 maissa. Kaikki paikalla.

-Jenna

 

4.5 Perjantai

Aloitimme aamusta klo 9 Jarnon koulutuksella ja hänen perehdytyksellään työhönsä. Aika meni siinäkin kohtaan sukkelaan ja oli mahtavaa kuulla enemmän Lahden tavasta työskennellä. Paljon tuli historiaa ja muutakin tietoa mitä ei aikaisemmin olekkaan tiennyt. Tämän jälkeen kävimme syömässä ja Mira poistui sillä välin, Miakin meni tekemään hensua, joten me muut teimme kyltin ”Mitä teen kesällä?” valmiiksi. Siinä meni hetki, mutta hieno tuli! Lopetimme n. klo 13 aikoihin. Kaikki olivat paikalla.

-Jenna

 

 

 

8.5.2018 tiistai

Tänään siis yhdeksältä menimme hakemaan tavaroita luokasta Pop-Up pistettä varten. Laitoimme pöydän oikein nätisti ja lehtisille oli hyvin tilaa. Kymmenen aikoihin paikalle sitten saapuivat meidän luokkalaiset, tyhmää oli kylläkin että kaikki tulivat vähän eri aikoihin, joten samoja asioita sai selittää monta kertaa. Mutta loppujen lopuksi nämäkin kaikki asiat voisi nyt vetää ulkomuistista.

Kun ruokailu alkoi, Mira, Jenna ja Janika menivät syömään ja minä ja Joona jäimme ”vahtimaan” pistettä. Siinä sitten myös tehtiin päätös, että emme ota pisteelle niitä jotka ovat menossa ruokalaan, koska ei heillä ole aikaa kuunnella meidän juttuja.

Ja sitten kun muut tulivat syömästä, me kävimme Joonan kanssa pitämässä ruokataukoa.

Loppuaika menikin sitten niin, että olimme kaikki pisteellä. Ja ihmisiä kävi yllättävän paljon. Noin 50 kävijää

(Olavi tänään pois)

-Mia

 

9.5.2018 keskiviikko

Kaikki paikalla

Kaheksalta enkkua. Ja sitten liikuntaryhmän seminaari.

Nyt sitten pitkän viikonlopun viettoon.

-Mia

 

Tiistai 15.5

Tämä päivä tiimi käytti itsenäisesti Hensun tekemiseen. Mia, Janika ja minä olimme koululla. Mira ja Jenna olivat Lahden Nuorisopalveluiden järjestämässä ”Goodbye Ysi”:ssä Launeen Nuokulla.

Jenna kommentoi päivää näin:

”Miran ja mun tiistai päivä:
Mentiin klo 8.10 launeen nuokulle ja ensimmäinen ryhmä saapui klo 8.40 ensimmäiset puolituntia laitoimme paikkoja kuntoon, meidät ohjeistettiin rastillemme ja odottelimme ensimmäistä ryhmää. Suurimman osan päivästä oli kelan rastit jaettu vielä kahtia, mutta ensimmäisten joukko otettiin yhdessä, oli sen verran pieni ryhmä. Aloitus meni hyvin, ja oikeestaan kaikki muutkin ryhmät ei tullut temppuilua tai mitään, aamu- ja iltapäivä ryhmillä oli vaikeaa keskittyä mutta muuten hyvin. Klo 10.40 lähdimme ruokkikselle subiin ja kävimme vielä kahvilla, meidän rastille olisi pitänyt seuraava porukka tulla vasta klo 12, mutta kun palasimme 11.30 oli jo kaikki täydessä vauhdissa, aikatauluun oli möhlitty ja iltapäivän ryhmät aloittivat 40min aikaisemmin, pääsimme jokatapauksessa heti vauhtiin mukaan ja päivän viimeinen ryhmä perui joten pääsimme noin klo. 13 aikoihin. Purimme kamppeet ja lähdimme koulua kohti hygieniapassi koulutukseen”

Iltapäivällä tosiaan oli 13:00 Kesäopinto info ja 14:00 alkoi hygieniapassi info/pikakoulutus. Koulutus oli yllättävän mielenkiintoinen, ja opin ainakin henk. koht. myös uutta Bakteereista ja lämpötiloista. Lopuksi jäimme vielä Mian ja Jennan kanssa tekemään selvitystä Naanalle huomisesta Helsinki-päivästä. Hyvä päivä kaikenkaikkiaan.

Joona, Jenna

 

 

Keskiviikko 16.5

 

H E L S I N K I I N !

Tänään tosiaan lähdettiin tiimin voimin Helsinkiin, samaan kyytiin otettiin myös Kulttuuri tiimi. 🙂 Tosiaan puolentoista tunnin bussimatka Helsinkiin meni nopeasti ja olimme sopivasti lounas aikana, joten suuntana oli Kampin Hesburger ja siitä suuntasimme lyhyiden keskustelujen ja selvityksien jälkeen Fredrikinkadun Ohjaamoon. Siellä tapasimme Terhin, johon olimme jo aikaisemmin olleet yhteydessä. Helsingin Ohjaamosta ja paikallisesta nuorisotyöstä paljastui mielenkiintoisia asioita ja saimme materiaalia sekä perspektiiviä esim. Lahden toimintaan. Ohjaamossa oli monta kymmentä erilaista nuorisotyöntekijää ja tila toimi monessa kerroksessa, eli mahdollisesti kyseessä saattoi olla Suomen suurin Ohjaamo. Sisustuksellisesti tila oli laitettu viimeisen päälle ja hyvällä paikalla, vaikka Terhi oli vähän pahoillaan, ettei tila ole yhtä hyvä, kuin aikoinaan itse työskennellessään Kompassissa. Viivyimme hyvän tovin keskustellen ja lopuksi meille tarjottiin vielä kahvit! Sieltä poistuttuamme jäi aikaa vielä pyöriä keskusta alueella, ennen kuin menimme 15:00 aukeavaan Walkers -kahvilaan. Siitä emme saanet läheskään niin paljoa irti, mutta ainakin näimme, millaista vapaaehtoisena on toimia tuollaisessa tehtävässä ja osa pääsi myös todistamaan miten käyttäytyy oikeasti vaikea nuori.

15:45 lähti bussi takaisin Lahteen, eikä – ihme kyllä – ollut neljän ruuhkasta huolimatta myöhässä kuin 11 minuuttia. Hyvä ja opettava päivähän meillä oli kaiken kaikkiaan.

-Joona

 

Torstai 17.5

Luonto ja elämystiimin workshop päivä. Workshopissa oli tärkeitä asioita ja sen suunnittelun oli selvästi käyttety aikaa. Itse ainakin (Joona) innostuin luonto-ohjauksesta ja olisi mielenkiintoista suorittaa sieltä jokin osa tutkintoon. Workshopin jälkeen kävimme pikaruokailun ja  menimme nastolaan Janikan, Joonan, Miran ja Jennan kanssa kirjoittamaan työsopparit walkers-autolle, WAUTO:lle. Soppareitten jälkeen tulimme takaisin koululle ja siitä päätimme päivän.

-Jenna, Joona

 

Perjantai 18.5

Tänään NUVA:n ykköset lähti Iittiin patikoimaan. Määränpäänä oli Hiidenvuori ja kyseessä oli Luonto ja Elämys -tiimin Workshop. Kaksi meistä (nuorten tied. & neuv.-tiimistä) oli kuitenkin jäänyt Lahteen pitämään Lahden Nuorisopalveluiden ”Goodbye Ysi”-tapahtumaa Salpausselän koululle. Paikalla olin minä ja Janika. Ryhmiä oli yhteensä kahdeksan ja yhdessä ryhmässä oli  puolikas luokka eli suunnilleen noin 8-10 oppilasta. Kela-rastilla oli kaksi tehtävää ja molempiin oli varattu erikseen tasan 10 minuuttia. Toista rastia veti ryhmän mukana tullut opettaja/nuorisotyöntekijä ja toista minä. Itse olin tietokone luokassa, jonka takia koko ryhmä pääsi kerralla koneille ja sen takia ryhmää ei enään luokassa laitettu puoliksi vaan ensin ryhmä teki Kelan tukilaskuri -tehtävän ja sen jälkeä siirtyi minun Kela-kortti rastille. Janika joutui laittamaan ryhmän puoliksi, koska hänen luokassaan ei ollut kaikille tietokoneita.

Ryhmät oli keskenään todella eritasoisia ja eri tavalla motivoituneita, mutta aivan ensimmäistä ryhmää lukuun ottamatta  kaikkien kanssa saatiin tehtävään kunnolla kiinni, suurimman osan kanssa loppun asti. Itse havaitsin, että mitä paremmin ryhmä kommunikoi keskenään, sitä paremmin ja jouhevammin  tehtävä sujui. Yksi ryhmistä perui tulonsa, joten lopulta ryhmiä oli vain seitsemän. Osa ryhmistä oli tulossa vähän etuajassa rastille ja osa taas vähän myöhässä joka toi pientä haastetta tarkkaan aikatauluun, mutta lopputulokseen ei voi olla kuin tyytyväinen. Kukaan ryhmä ei kuitenkaan ollut henkisesti ”keskisormi pystyssä” toiminnalle ja osalla porukalla kiinnostus tuntui vielä loppua kohti nousevan, joten itse koen ainakin onnistuneeni, vielä kuin sain ihan ensimmäisen ryhmä opettajalle vietyä kopion kelakorttien vastauksista, kun ryhmä ei ehtinyt käymään sitä lainkaan läpi. Samalla kehoitin, että opettaja voisi käydä myöhemmin luokan kanssa tietoa läpi, kun sitä ei keritty käydä ja varmasti oli herännyt kysymyksiä etc.

Pääsimme yhden aikaan lähtemään koululta ja jäimme hyville mielille päivästä. Haastava mutta mukava päivä takana ja viikonloppu edessä!

-Joona

22.5 Tiistai

Janika ja minä (Joona) olimme tiistaina pitämässä Goodbye Ysi:ä Nastolassa, Nastolan yläkoululla (ent. nimel. Kukkasen yläkoulu). Saavuimme hyvissä ajoin paikalle ja aloitimme 09:00 tienoilla vetämään settiä läpi. Salpausselän koululta viisastuneena jätin kortit 1A ja -1B pois ja kävin niitä läpi jois aikaa jäi. Pisteeni sijaitsi biologian luokassa, jossa oli vain yksi tietokone, joten toteutustapa oli hieman erilainen. Ryhmät olivat hyvin erikokoisia isoimmat ehkä 15 oppilaan kokoisia ja pienin oli 5 oppilaan. (Paikalla oli myös koulun hamsteri ja gerbiili, koska niiden häkit sijaitsevat kyseisessä biologian luokassa.) Vain yksi ryhmä oli oikeasti haastava, kydseessä oli pieni ryhmä joista toinen puoliskossa oli kolme tyttöä, jotka olivat niin kyllästyneitä kuin teini-ikäinen vain olla saattaa. Vähän siinä hellästi takamukselle potkien sain kuitenkin jo yli puolet korteista käytyä läpi, joten mitään ylitsepääsemätöntä ei tämänkään ryhmän kanssa ollut. Niinkuin Salppurilla, niin myös Nastolassa ryhmät olivat myös eri tasoisia. Erityisesti minua yllätti erityisluokka, joista minun rastille oli selvinnyt ainoastaan viisi oppilasta. Hälinästä huolimatta heidän kanssaan sain tehtyä kaikki kortit läpi ja heiltä nousi myös aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Ryhmiä piti tulla yhdeksä, mutta jostai syystää viimeinen ryhmä ei tullutkaan. Pääsimme Janikan kanssa lähtemään siinä klo. 13:30 aikaan, joten ehdimme pienellä kiireellä 14.00 alkavaan Hygieniapassi -kokeeseen.

Päivässä emme juurikaan tiimin kanssa nähneet, osa porukasta oli klo 8.00-10.00 ruotsissa, jonka jälkeen kirjoittivat hensua (tai teki jotain muuta). klo 12-14 olimme fysiikan tunnilla ja klo 14 oli hygieniakoe. Testin jälkeen lähdimme pois (paitsi joona), joka jäi kuuntelemaan testin tulokset.

-Joona, Jenna

23.5 Keskiviikko

Mia ja Jenna olivat Ahtialan koululla klo 8.30-12 GB9:ssä. Ahtialassa meni erittäin hyvin, oli hauskaa ja päivä meni todella nopeasti! Miasta oli mukavaa päästä takaisin vanhalle koululleen ja tapaamaan tuttuja.

Muut olivat koululla Kädentaito tiimin Workshopissa. Aluksi oli teoria osuus, josta kyllä paistoi huolimaton tekeminen ja korostetut asiat olivat hyvinkin irrallisia toisistaan. Videot, joita näytettiin olivat tosin hyviä.

Iltapäivä sen sijaan oli aivan loistava ja toteutus oli erinomainen. Siihen oli selvästi käytetty aikaa ja oli hyvä idea myös yhdistää Halkopallo turnaus tekemisen teemaksi. Itselle tuli

24.5 Torstai

Olimme Jennan kanssa vetämässä goodbye9 Kärpäsen koululla. Päivä alkoi erityisryhmällä joka suoriutuikin todella hyvin kela rastista.

Tässä päivässä opettajilla ei ollut hajua mitä tekevät kun tulevat luokkaan ja ainakin itse joudyin heitä opastamaan mikä oli hieman outoa kun heillähän nuo ohjeet pisteisiin oli eikä minulla.

Koululaiset käyttäytyivät hyvin ja olikin kiva nähdä Ullista sekä fiilistellä hieman koulua jossa olen itse viettänyt 3vuotta yläasteella.

Koulu oli muuttunut paljon ja olenkin tänään miettinyt asioita mitä silloin tapahtu.

Kävimme Jennan kanssa vielä Fazerin tehtaalla jossa Jenna ei ollut ennen käynyt ja tulimme vielä meille kahville ja kävimme päivää läpi.

 

-Mira

 

Perjantai 25.5.

Okej, eli tänään tiimi kävi Yli-Marolan 4H-kotieläinpihan avajaisissa. Paikalla oli, kuten arvata saattaa paljon lapsiperheitä ja lapsiryhmiä. Paikalla oli myös joitain yksittäisiä aikuisia ja erityistä apua tarvitsevia henkilöitä seurueineen. Eläimiä oli paljon, mutta vähemmän kuin viimeksi Yli-Marolassa vieraillessani noin 2-3 vuotta sitten. Eläimien lisäksi tapahtumassa oli järjestetty paljon muutakin nähtävää ja tehtävää mm. lyhytelokuvanäytöksiä, rivitanssia, arvontaa, hevosenkengän etsintää (aarteen etsintää), lypsykone ja tietenkin (koomikko-) Taikuri Luttinen, jonka ohjelmistoon kuului taikatemppujen lisäksi musiikkia ja huulen heittoa yleisön kanssa. Paikalla oli myös pari kioskia, joka oli hyvä, koska paikalla oli tungosta. Paikalla oli minä, Mira, Mia ja Jenna.

Tapahtuma oli organisoitu hyvin, paikalla oli useita ”staff” -ommelta kantavaa henkilöstöä ja he olivat selvästi tietoisia työtehtävistään. Tosin yksi henkilökunnan edustaja johdatti Mian ja Jennan lehmien luo, kun he olivat kysyneet sonnin sijaintia. No, nauta kun nauta, puuteena ehkä oli se, että äänentoistossa oli pientä häikkää jatkuvasti. Vaikea sanoa, oliko se sitten laitteistosta kiinni vai olisiko siinä pitänyt olla lisämiehitystä…

Tapahtuman jälkeen kävimme Fellmannilla syömässä ja tulimme selvittämään koululle blogi-hämmennystä. Mira oli nimittäin huomannut, että minä oli laittanut julkaisuja väärään paikkaan ja joitain päivityksiä uupui sekä koska Olavi oli ollut kipeänä oli blogipäivityksiä puuttunut joiltain päiviltä. Eli teknisiä vaikeuksia oli huomattu, tosin ne olivat enemmän käyttäjissä eivät järjestelmissä. Nyt blogi kuitenkin on ajantasalla ja voimme lähteä hyvillä mielillä viikonlopun viettoon (, eli kirjoittamaan Hensuja ja stressaamaan ensi viikkoa).

Adjö!

-Joona