Perjantai 15.12

Peerjantaiiii ja yhteenvedon aika varjostustehtävästä.

Olimme jakaantuneet kolmeen eri paikkaan. Suvi ja Sinja olivat starttivalmennuksessa tarkkailemassa Piia Koskimaata, Marianna ja Mira olivat tarkkailemassa Lassi Puodinketoa ja minä ja Anna olimme Ohjaamossa tarkkailemassa aulapalveluissa työskenteleviä Veli-Pekka Leinosta ja Aija Kurkista. Tässä alla jokaisen parin vastaukset kysymyksiin. Tarkemmat kuvaukset päivistä löytyvät edellisistä blogikirjoituksista.

 

Miran ja Mariannan varjostettavana oli Lassi Puodinketo Hollolan kunnasta ja toimii siellä nuorisokulttuurityöntekijänä.

Lassi on 35-vuotias ja hänellä on kaksi lasta ja vaimo.

Lassi on valmistunut 2010 Helsingin Metropolin teatterikoulusta. Hän on toiminut nuorisopuolella teatteriohjaajana ja aloittanut työharjoittelun nuorisokeskuksella 2001 ja tästä hän on mennyt Orimattilaan töihin nuorisokeskukseen töihin ja oli siellä kaksi vuotta. Sieltä hän meni hämeenkoskelle nuorisotöihin ja kuntaliitoksen vuoksi hän siirtyi Hollolaan ja aloitti siellä työt. Teatterialaa hän harjoittaa kun ehtii, mutta työt ja perhe vie aikaa. On suorittanut nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tutkinnon näyttömenetelmällä.

Lassi toimii Hollolassa kulttuurivastaavana ja hän järjesti esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlat Hollolan kunnalle. Hän itse kuvailee työtään että järjestää tapahtumia pääasiassa. Toki hän ohjaa nuoria Hollolassa ja vetää esimerkiksi intensiiviryhmää ja on osallisena erilaisissa projekteissa.

Toimii eri kuntien nuorisotyöntekijöiden kanssa ja jo Hollolassa heitä on hyvin monta. Toimii myös koulujen kanssa yhteistyössä.

Lassilla on moniammatillinen työote ja hän kuvaili, että on välillä kuski välillä kouluavustaja välillä henkinen tuki nuorille välillä rahastonhoitaja. Työn kuva on monipuolinen ja tylsää päivää hänellä ei ole.

Lassi on aika keskeisessä osassa päätösten teossa ja häneltä kysytäänkin mielipiteitä ja toimii usein puheenjohtajana.

Rahoitusta toimintaan saa kunnalta ja esimerkiksi avilta ja kansainväliseen nuorisotyöhön sitä haetaan aina erikseen esimerkiksi erasmuksesta.

Nuorisolaki on hyvin hallussa ja sitä joudutaan soveltamaan koska esimerkiksi Hollolan kirjastokahvila on julkinen tila jolloin nuorten pitää käyttäytyä siellä kuten he olisivat jossain normaalissa ravintolassa/kahvilassa. Tätä he painottavat nuorille koska kahvila ei ole kirjaimellisesti nuorisotila. Tuolla on tiukat rajat ja säännöt ja jos niitä ei noudata ei ole asiaa kahvilaan vaan joutuu ulos. Esimerkiksi jos lapsi on lentänyt ulos koulusta heillä on lupa tarkistaa Wilman viestit ja jos siellä lukee että lapsi on lähetettävä kotiin niin näin he tekevät. Heillä on hyvin laki hallussa. Nuorten käyttäytymiseen puututaan herkästi esimerkiksi tuolla kahvilassa oli ensirakastavaiset ja heitä komennettiin useasti käytöksestä joka ei soveltunut julkisille paikoille. Heille myös sanottiin, että jos käytös ei muutu he lähtevät ulos.

Käteen jäi kaksi päivää mahtavia tilanteita ja esimerkiksi intensiiviryhmä avasi silmät lasten huonosta voinnista ja koulujen huonoista resursseista ja siitä kuinka avuttomia he ovat jos vanhemmat eivät halua uskoa lapsellaan olevan ”ongelmia”. Myös se avasi silmiä kun olimme intensiiviryhmän kanssa ja tuli ilmi että osa lapsista tarvitsisi selkeästi muun ammattilaisen apua ja kuulimme, että intensiiviryhmää pidetään sen takia, että muu luokka saisi kahdesti viikossa edes sen 3tuntia opiskella rauhassa. On vain välillä myönnettävä, että itse ei pysty auttamaan kaikkia.

Mira: Voisin kyllä tehdä tätä työtä kun se oli niin monipuolista ja läheistä lasten kanssa. Tuossa työssä varmasti saisi kokemuksia eikä mikään päivä olisi itsestään selvä. Intensiiviryhmää en välttämättä tällä hetkellä lähtisi ohjaamaan, koska minulle tuli semmoinen olo ettei siellä olo oikeasti auttanut näitä nuoria. Muuten esimerkiksi Hollolan kunnan kahvila olisi työpaikkana kiva, mutta enemmän sielläkin oikea nuorisotila auttaisi näitä nuoria ja heidän kanssaan voisi päästä tekemisiin ja auttaa heitä.

Marianna: Sama 8+ 😀

-Mira ja Marianna-

Varjostus Sinja ja Suvi
Varjostimme keskiviikkona ja torstaina Piia Koskimaata. Hän on starttivalmentajana ja
työskentelee starttipajalle lahtelaisten nuorten kanssa. Hän ohjaa nuoria oikealle tielle ja käy läpi heidän tavoitteita ja tekee yksilökohtaiset suunnitelmat sen mukaan. Kun nuoret aloittavat starttivalmennuksen, heille tehdään alkukartoitus, jossa kysytään mm. päihteistä. Starttivalmentajien ohjaamilla tunneilla opetetaan esimerkiksi elämän perustaitoja kuten taloudenhoitoa ja ruuanlaittoa.

Koskimaa on koulutukseltaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä sosionomi. Hän on ollut
aikaisemmin töissä mielenterveys/päihde yksiköissä, Hollolassa mielenterveysohjaajana ja
Nastolassa sosiaaliohjaajana. Starttivalmennuksessa on pääasiassa 3 henkilöä ohjaamassa ryhmää, he toimivat yhdessä ja pitävät nuorille ohjelmaa 10-14. Starttivalmennus on Dominon alainen ja se tekee yhteistyötä monen eri tahon kanssa riippuen nuorten tavoitteista ja tahdosta. Se on ollut yhteistyössä esim. nuorisopalveluiden, Salpauksen, Etsivän nuorisotyön ja lastensuojelun kanssa. Työpaikka toimii siten, että nuorille suunnitelmaan maanantaista torstaihin tekemistä päivän ajaksi ja heitä autetaan heidän työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi tai koulutuspaikan löytämiseksi. Ohjaajat päättävät mitä tehdään ja nuorten kanssa käydään tutustumassa eri paikkoihin, jotka voivat antaa heille paremmat mahdollisuudet työllistyä ja kouluttautua.
Valtio rahoittaa starttipajan toimintaa.  Rahoitus loppuu vuonna 2018, jos valtio ei myönnä avustusrahaa toiminnalle. Ohjaajat eivät olleet kovin tietoisia nuorisolaista. He tekevät kyllä lain mukaisesti asioita, mutta eivät olleet kovin perillä tästä.

Ammattieettiset arvot ovat mukana ohjaajien toiminnassa. Koskimaan omat arvot sopii
yhteen nuorisopalvelujen ja kaupungin kanssa. Nuoria täytyy osallistaa, mutta nuorten
puolesta ei tehdä asioita, eikä myöskään tuomita nuoren toimintaa.

(Suvi): Itse voisin kuvitella työskenteleväni starttivalmennuksessa. Keskiviikkona tuli
sellainen fiilis, etten haluaisi työskennellä siellä, mutta torstai muutti mieltäni. Tässä
työskentelyyn vaaditaan korkeakoulututkinto, joten en vielä tiedä, tulenko kouluttautumaan tulevaisuudessa siten, että voisin tehdä tuollaista työtä.

(Sinja) Voisin kuvitella tekeväni töitä starttivalmennuksessa, mutta ryhmä on haastava ja
vaatii oikeaa asennoitumista työhön. Aion itse mennä korkeakouluun tämän koulun jälkeen, joten minulla olisi myös mahdollisuus tehdä tälläistä työtä, mutta työ vaatii pitkiä hermoja ja tilannetajua ja noita molempia pitää vielä kehittää.

-Suvi ja Sinja-

Paikkana Lillillä ja Annalla oli siis Ohjaamo Lahti.

Tarkkailtavat olivat: Aija Kurkinen ja Veli-Pekka Leinonen, molemmat ovat työhönvalmentajia ja toimivat Ohjaamon aulapalveluissa. He toimivat Lahden nuorisopalveluiden alaisena. Ohjaamon aulapalveluissa Vellu ja Aija ottavat asiakkaat vastaan ja antavat neuvoja, mutta eivät solmi pitkäaikaisia asiakassuhteita, vaan ne solmitaan muiden työhönvalmentajien kanssa.

Koulutukset ja työpaikat: Aijalla on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan koulutus sekä sosionomin koulutus. Aija on alanvaihtaja, tehnyt siis ennen näitä ihan muita töitä. Veli-Pekalla on 2. asteen tekniikan alankoulutus, toiminut ammattikoulussa opettajana. Aija on ollut Ohjaamossa 7 kk ja Vellu tammikuussa vuoden, nuorisopalveluille vähän yli vuoden. Aija on ollut töissä aiemmin mm. Hämeenlinnassa Lastensuojelun perhetyössä sekä pien ryhmäkodissa.

Muuta: Molemmat ovat todella mukavan oloisia ja juttua heidän kanssa riitti ja ovat vastanneet todella avoimesti meidän kysymyksiimme.

Minkälaisia työtehtäviä ja – tiimejä Ohjaamossa on?

Työhönvalmentajia ovat suurimmat osat Ohjaamon työntekijöistä. Työhönvalmentajilla on oma tiiminsä ja työt hoidetaan yleensä työpareina. Työhönvalmentajien tiimin kesken jaetaan asiakkaita heidän tarpeidensa mukaan oikealla (sopivalle) henkilölle. Työ on pääsääntöisesti siis ohjaustyötä.

Tiimipalaverit pidetään kerran viikossa, tällainen oli ollut keskiviikkona ennen kuin me saavuimme paikalle. Nuorisopalveluilla on noin 100 henkilöä töissä, joista 8 on työhönvalmentajia ja 2 työhönvalmentajaa ovat vakituisia.

Yhteistyökumppanit, sidosryhmät, verkostot. Moniammatillinen työote Ohjaamossa?

Ohjaamolla on laajakirjo yhteistyökumppaneita mm. Te-palvelut, Kela, Domino, työkuntoutuspalvelut, koulutuskeskus Salpaus, Avainsäätiö, LAMK, LITTI-hanke. Sidosryhmät yleisesti on jaettu sisäisiin ja ulkoisiin. Sisäisiä ovat: johtajat, omistajat, työntekijät. Ulkoisia sidosryhmiä ovat: Asiakkaat, kilpailijat, yhteystyökumppanit, rahoittajat, tavarantoimittajat, viranomaiset ja ympäristö. Moniammattillinen työote kyllä näkyy siinä, kun Ohjaamon työntekijät ovat yhteistyössä monien eri ammattilaisten kanssa ja työntekijät eivät ole pelkästään nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia vaan ammattinimikkeiden kirjo on suuri.

Miten työpaikka toimii? Kuka päättää, mitä tehdä? Päätöksentekojärjestelmä?

Budjetti ohjaa hyvin pitkälle sitä, mitä voidaan tehdä ja toteuttaa. Työntekijät tekevät päätöksen tai valmistelee asiat, mutta viimekäden päätöksen antaa Jouni Kivilahti, joka on nuorisotoimenjohtaja.

Työpaikka toimii mielestämme hyvin, vaikka vaihtuvuus työntekijöissä on suurta ja yhteistyökumppaneita on paljon, silti porukka tuntee toisensa sekä muistaa asiakkaansa.

Rahoittajat: Ohjaamo(2015-2018) hankkeen kokonaiskustannukset on 460 000 euroa suurin rahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto (ESR), rahoituksen osuus 75%  Myös Keski-Suomen Ely- keskus on yksi hankkeen rahoittajista. Ohjaamo palvelu vakinaistetaan 1.3.2018 ja tämän jälkeen rahoitus tulee valtiolta kunnalle (Työ- ja elinkeinoministeriö)

Miten nuorisolaki tunnetaan ja miten se toimii/ohjaa työtä?

Nuorisolaki- ilmoitukset, jotka tehdään alle 25-vuotiaista (mm. kouluilta, opoilta) on keskitetty Ohjaamoon. Aija ja Vellu ovat henkilöt, jotka ottavat vastaan nuo nuorisolaki- ilmoitukset, mutta myönsivät etteivät ole ihan perillä lakipykälistä, mutta pyrkivät toimimaan lain puitteissa.

Minkälaiset ammattieettiset arvot ohjaavat nuorisotyöntekijää? Miten ne näkyvät toiminnassa?

Pieniä tekoja, suuria asioita kirjaan peilaten nuo eettiset arvot näkyvät kyllä Ohjaamon aulapalvelutyössä, sillä siinä saatetaan kohdata se nuori ensimmäisen kerran ja ohjata oikeaan paikkaan tai tarjota se apu heti. Ohjaamossa nimenomaan pyritään siihen, että nuori löytäisi oman juttunsa ja hänelle esitetäänkin tarkentavia kysymyksiä, mitä hän haluaisi tehdä ja mitä on jo tehnyt ja sen kautta pyritään löytämään oikea tie.

Eettisetarvot yleisesti.

Nuorisotyön tavoitteena on, että jokainen nuori saavuttaa omien voimavarojensa ja näkemyksensä mukaisen paikkansa yksilönä ja yhteiskunnan jäsenenä.

Nuorisotyö on kohtaamista, kannustavaa kasvatusta ja yhdessä tekemistä.

Nuorisotyö vahvistaa nuoren osallisuutta lähiyhteisöissä, eri kulttuureissa ja yhteiskunnassa.

Nuorisotyöntekijä arvostaa omaa työtään, toimii rakentavasti ja avoimesti työyhteisössä ja yhteistyöverkostossa.

Nuorisotyöntekijä toimii nuoruuden ja nuorten elinolojen tulkkina.

Nuorisotyössä kunnioitetaan luontoa ja elämää.

Nuorisotyöntekijä huolehtii omasta hyvinvoinnistaan.

 

Voisitko kuvitella tekeväsi kyseistä työtä? Miksi?

Lilli:

Kyllä ja ei. Kyllä siksi, koska tapaa paljon erilaisia ihmisiä ja pystyy heitä auttamaan tai tarjoamaan apua ”hukassa” oleville nuorille. Ja ei, koska aika-ajoin aulassa on todella hiljaista eli asiakkaita ei käy. Toki, jos toimisi henkilökohtaisena työhönvalmentajana työ olisi varmasti todella mielekästä, koska silloin olisi sovittuja tapaamisia eikä ns. odottelua.

Anna:

Kyllä ja ei. Ei pelkästään aulapalvelussa, koska aika-ajoin todella hiljaista ja odottelu ei ole minun juttu. Jos työskentelisi henkilökohtaisena työhönvalmentajana työ olisi varmasti todella mielekästä ja tuossa työssä kyllä tapaisi varmasti todella mielenkiintoisia ihmisiä.

Muuta?

Ohjaamosta löytyy kilpikonna Orbi, joka kuulemma on kunnon ice breaker sekä kahvia saa ilmaiseksi. Torstaina minä(Lilli) sain todella hyvät keskustelut LITTI- hankkeen vetäjän kanssa aulassa, kun Anna lähti kantamaan keittiötä isänsä kanssa. Tapasimme todella paljon erilaisia ihmisiä ja moni tuli myös kyselemään mitä teemme ja keitä olemme.

Kuten koulussakin on painotettu, se ensikohtaaminen on kaiken A ja O. Kohtaaminen voi tapahtua missä vaan, esim. yksi työhönvalmentaja oli kohdannut asiakkaansa kaikenkansan pikkujouluissa ja sopinut tapaamisen keskiviikolle (13.12).

Käteen näistä kahdesta päivästä jäi paljon asioita. Kohtasimme paljon erilaisia ihmisiä ja saimme hyvää keskusteluja aikaan. Ohjaamo on aivan loistava ”keksintö”, olisin itsekkin (Lilli) tällaista palvelua aikanani kaivannut. Ohjaamoon on helppo tulla, siellä otetaan asiakas todella lämpimästi vastaan ja iloisella mielellä.

-Lilli ja Anna-

Kaikkien mielestä nämä kaksi tarkkailu päivää olivat todella antoisia, joissakin paikoissa olisi voinut olla useammankin päivän, olisi saanut vielä enemmän irti.

Tänään meillä on vielä tarkoitus valmistella maanantain esitystä ja vähän jo pohjustaa tulevaa digitehtävää.

Timiinvetäjälämme oli kyllä tänään navigaattori vähän hukassa. 😀

Kyllä se ihellänikin nuo huomiset juhlat(kohta 3-kymmentä) jo mielessä siintävät. 😀

Paikalla olivat: mie, Anna, Marianna, Sinja, Suvi ja Mira.

-Lilli-

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *