Tiistai 5.12

Sovimme jo eilen, että jokainen lukee tahollaan ”Valtakunnan ja nuorisopolitiikan ohjelma”- liitteen sekä lakiliitteen. Kokoonnuime tänään Miralle vastailemaan nuorisolakia koskeviin kysymyksiin ja tässä on meidän vastaukset:

  1. Nuorilla on paremmat mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Laki myös tukee nuorten kasvua (itsenäistyminen ja yhteisöllisyys) sekä edellämainittuihin liittyviä tietoja ja taitoja. Lain tavoitteena on tukea myös nuorten erilaisia harrastuksia/harrastustoimintaa. lain tarkoituksena on viedä sitä eteenpäin, että nuori tuntisi itsensä tasavertaiseksi ja tasa-arvoiseksi sekä nuorten oikeuksia tulisi puolustaa. Lain tavoite on ylipäätään kehittää nuorten kasvu -ja elinoloja. Lähtökohdat lain toteutumiselle: yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus, kansainvälisyys, terveet elämäntavat, kestävä kehitys, elämäntavat , ympäristön ja elämän kunnioitus sekä monialainen yhteistyö.

2. Nuorisolaki koskee nuoria alle 29-vuotiaita. Valtakunnallisen nuorisotyönj -ja politiikan  ohjelman painopiste keskittyy nuoruuden ydinalueeseen, eli 12-25-vuotiaiden elinolojen kehittämiseen.

3. Saada nuorten äänet äänet kuuluviin, nuorisotyössä olevilla on mahdollista tukea nuorten kasvua eivätkä nuoret jäisi yhteiskunnan ulkopuolelle. Lailla turvataan nuoren selusta. Laki on olemassa, jotta nuoret saisivat äänensä kuuluville ja voitaisiin edistää nuorten pääsemistä takaisin raiteille sekä ennaltaehkäistä, etteivät nuoret tipahda yhteiskunnan ulkopuolelle.

Pieni yhteenveto tästä  ohjelmasta:

Nuorten kasvu -ja elinolojen parantamiseksi hallitus on määritellyt 5 nuorisopoliittista tavoitetta vuosille 2017-2019:

  1. ”Jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen.”
  2. ”Nuorten työllistymistaidot ovat vahvistuneet ja syrjäytyminen vähenee.” (Miksi tämä on laitettu tavoitteeksi, jos työllistymistaidot ovat jo vahvistuneet?)
  3. ”Nuorten osallistumis -ja vaikuttamismahdollisuuksia lisätään.”
  4. ”Yhä harvemmalla nuorella on mielenterveysongelmia ehkäisevän toiminnan ansioista.”
  5. ”Nuori saa riittävää neuvontaa ja tukea itsenäiseen asumiseensa.”

 

Emme tiimissä ole samalla kannalla tavoitteiden kanssa koska ne eivät ole realistisia.

Paikalla olivat Mira, Suvi, Lilli, Anna ja Sinja.

 

-Sinja

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *